Pages

Next Anniversary

Daisypath Next Aniversary Ticker

Next Birthday Zikri Amar

Daisypath Happy Birthday tickers

Next Birthday Zikri Ashraf

Daisypath Happy Birthday tickers

Berehat Sebentar

Wednesday, February 14

Jemput Jagung Kegemaranku

Assalamualaikum...

Dah lama mama teringin nak makan jemput jagung macam opah buat tapi tu la bila opah ada kat sini opah nak masak lain pulak jagung tu. Tak pe pelan-pelan mama belajar masak ikut air tangan opah. Ngaku je la ye, walaupun dah nak 11 tahun nikah tapi mama bukan pandai masak sangat pun. Yang mana anak-anak suka mama pandai la sebab ulang kali masak. Tapi yang jarang masak tu mesti lupa kan.

Pak long ada bagi 5 tongkol jagung. Dalam hati mama rasa sedapnya kalau buat jemput jagung. Anak-anak mama dah jemu kot makan jagung. Sebelum ni ayah ada beli mama rebus tapi tak berapa jalan pada tekak anak-anak. Kali ni mama nak masa jemput pula. Makan ke tidak kali ini ikut selera mama.


Ni bancuhan tepung yang dah di perap 2 jam, buat masa nak masak untuk tengahari. Selit bancuh sekali senang bila dah siap. Nak guna tinggal goreng je.

Senang je rupanya nak buat jemput jagung macam opah tu. Mama je yang tak pernah terfikir nak cuba. Ok ini sukatan yang mama agak-agak juga la, kalau nanti anak-anak mama nak cuba silakan ye. Mama tak kisah kalau anak lelaki mama pun rajin ke dapur.

Bahan-bahan
2 tongkol jagung
1/2 batang lobak merah
2 biji bawang merah kecil
Segenggam ikan bilis
Sedikit daun sup
Sebiji telur
2 cawan air
3 cawan tepung gandum
Sedikit cili blend

Cara-cara
1. Tumbuk ikan bilis dan bawang hingga hancur.
2. Lobak merah di parut kasar.
3. Tuang tepung gandum, telor, lobak merak, bawang dan ikan bilis yang di tumbuk lumat, daun sup, cili blend, jagung yang dihiris dan juga garam secukup rasa dan gaul rata.
4. Masukkan air sedikit demi seedikit, agak-agak jangan bancuhan terlalu cair. Kalau tercair tambah tepung gandum lagi.
5. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 1 ke 2 jam. Lagi baik kalau nak masak pagi malam tu dah bancuh.
6. Panaskan minyak dan boleh lah mula menggoreng. Goreng hingga warna kuning keemasan. Kalau nak makan dengan sos cili pun boleh juga.

Senang je kan, ha ni memang mama suka kalau opah masak tu terasa sedap nya sangat-sangat.

No comments: