Pages

Next Anniversary

Daisypath Next Aniversary Ticker

Next Birthday Zikri Amar

Daisypath Happy Birthday tickers

Next Birthday Zikri Ashraf

Daisypath Happy Birthday tickers

Berehat Sebentar

Wednesday, January 30

Getuk Goreng

Assalam...

2 minggu lepas dear terlebih rajin, di tambah pula dear kerap balik rumah awal. Tahu-tahu dah sampai rumah dear sudah siap masakkan nasi dan sayur. Huhu...isteri mithalinya ni jadi tukang masak lauk utama je. :P

Kuih getuk ni memang kuih kegemaran dear, mana tidaknya MIL rajin buat sebab arwah FIL suka makan juga. Cara nak masak memang tersangat senang dan tidak ambil masa yang lama.



Bahan-bahan
Ubi kayu
Gula merah/gula melaka
Kelapa parut
Sedikit garam
(berat? agak-agak je :) )

Cara-cara
1. Rebus ubi sehingga empuk/lembut
2. Lenyekkan ubi sehingga hancur dan gaul dengan garam, gula melaka/merah dan kelapa parut.
3. Boleh di bulat-bulatkan dan makan begitu sahaja atau pun disalut dengan bancuhan tepung goreng seperti menggoreng pisang.

Mudah sangat kan, jadi bila dear beli ubi kayu aku dah pasti dear nak makan kuih getul. Hehe...tapi kuih ni tak boleh di simpan lama sebab mudah basi. Nak tahan lama aku bulat-bulatkan dan simpan dalan peti sejuk, bila mahu makan aku akan gorengkan.

Sedapnya!! ini kuih jawa kalau tak silap...hehe sebab jarang jumpa orang melayu yang tahu makan getuk kecuali ada campuran jawa. :)

No comments: