Pages

Next Anniversary

Daisypath Next Aniversary Ticker

Next Birthday Zikri Amar

Daisypath Happy Birthday tickers

Next Birthday Zikri Ashraf

Daisypath Happy Birthday tickers

Berehat Sebentar

Tuesday, January 22

Nur Aisyah Bersunat

Assalamualaikum...

Dah taip lama, terperam dalam draft rupenya, tapi ini kisah setahun yang lalu.  Pengalaman kali pertama kan memang tak tau.

Syukur hari ni dah laksana satu lagi perkara wajib di buat pada bayi perempuan, walaupun ayah kerja tapi mama boleh bawa Nur Aisyah ke Poliklinik Barakah untuk sunat. Proses mudah je ingatkan leceh macam sunat kanak-kanak lelaki. Hehe...pengalaman pertama mama kan, sebelum ni amar sunat mama tak pergi, ayah yang temankan. Ye la, kalau mama pergi sama nanti Ashraf dan Amsyar pun ikut sama. Tak ada privacy lagi la pada Amar.

Ok dah selesai pun kan, tunggu Ashraf dan Amsyar pula nanti. Itu mungkin lama lagi, sebab bila tanya mesti jawab nanti la. Takut kot hehe.

Proses sunat tu mudah, ringkas sangat prosesnya. Mula tu mama tanya pada mak ucu, adik bongsu ayah. Dia ada anak perempuan paling bongsu dalam keluarga ayah. Dia yang bagitau mama buat di sana. Mama talifon klinik untuk setkan tarikh dan masa. Tapi klinik bagitau tak perlu buat, bila nak sunat tinggal datang je pada masa ditetapkan. Klinik ni buat setiap hari sebelah pagi sahaja. Alhamdulillah sini tempat lahir Ashraf, Amsyar dan juga Nur Aisyah. Selesa dengan klinik ni, tersangat mementingkan nilai keislaman. Tiada jururawat lelaki dan juga doktor lelaki. Semua pekerja perempuan melayu dan muslim.

Mama keluar rumah pukul 9.00 pagi, bertiga dengan Amsyar. Amar dan Ashraf masa cuti sekolah memang jarang nak lekat kat rumah. Lagi-lagi ada sepupu kat rumah nenek. Seronok bermain kan.  Sampai klinik lewat sikit, sebab mama singgah bank sekejap. Orang tak ramai pun, jadi duduk dan tunggu giliran di panggil.

Dah di panggil doktor tanya kenapa, terus bagitau nak sunat. Doktor minta mama letakkan Nur Aisyah kat katil lepas tu buka seluar. Alhamdulillah walaupun Nur Aisyah sibuk nak main tapi prosesnya senang. Doktor bagi Nur Aisyah main dengan pelekat apa ntah untuk leka sekejap. Aku tak sempat nak intai-intai sangat sebab sibuk main. Tau-tau je doktor cakap dah siap. Aik...cam tu je. Ok lah sempat juga tanya doktor cara jaga. Doktor bagitau tak ada beza pun. Balik rumah buang kapas dan boleh main macam biasa. Makan pun tak ada pantang. Senang kan. Ha...ini pengalaman pertama mama jadi mama macam teruja sangat.

Amsyar jadi sangat takut bila doktor usik nak sunatkan dia. Haha...mama cakap terus terang kat doktor memang setiap kali cakap pasal sunat Amsyar dah takut. Pengalaman tengok abang Amar sunat.

Ok, best sangatkan pengalaman hari ni. Alhamdulillah, Allah lancarkan semua perancangan mama. Ye lagi-lagi bila ada yang pandang mama bawa Nur Aisyah dan Amsyar ke klinik. Tu belum dia tengok mama bawa 4 anak pergi kedai lagi. Hahaha...

No comments: