Pages

Next Anniversary

Daisypath Next Aniversary Ticker

Next Birthday Zikri Amar

Daisypath Happy Birthday tickers

Next Birthday Zikri Ashraf

Daisypath Happy Birthday tickers

Berehat Sebentar

Thursday, September 20

Apam Gula Hangus

Assalam...

Cuti 3 hari yang lepas memang aku dah rancang nak masak-masak. Nak buat kuih muih, tapi yang aku pilih pastinya bahan yang mudah dan senang nak jumpa.

Apam gula hangus paling mudah pernah aku buat. Ambil masa kurang sejam dah siap masak dan boleh di makan. Faham-faham la kan, masak dengan anak-anak ni ada masanya boleh keluar suara harimau jadian mama derang ni. Hehe...

Inilah hasilnya, resepi aku ambil dari blog aziejaya.blogspot.com kalau rasa nak cuba silalah cuba.

Apam Gula Hangus

Gula Hangus
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat (kat rumah abis stok aku gantikan dengan susu tepung Amar)
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air dan disejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik kecil. Kukus dlm 15 minit sahaja.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah  ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.
 
Resepi yang aku copy paste terus dari blog k azie. Hehe...dasar pemalas apa-apa pun resepi ni memang best, hari tu buat separuh jadi dapat 1 pinggan dan selesai anak-anak kerja kan sekali makan je. Lain kali mesti nak buat lagi.

 

2 comments:

MamaQayyum said...

dulu nak try juga buat apam gula hangus ni tapi sampai ke sudah xbuat2..

Azian & Zaini said...

apa lagi, pas ni blh la buat