Sejak anak suka makan apa je yang aku masak jadi setiap hujung minggu mesti cuba buatkan makanan untuk hero 3 orang tu. Termasuk dear sekali la, maklum saja selera bapanya pun sama je dengan anak-anak.
Mencuba membuat krim puff untuk kali kedua, dalam minda dah set nak buat besar dari kali pertama yang cuma bersaiz duit syiling lama lima puluh sen tu. Nak buat besar bola snuker..ha berjaya. Lagi pun bila buat besar lebih cepat adunan siap dan habis di bakar, maklum saja Amsyar pantang nampak aku lama di dapur
Resepi krim puff
1 cawan air
2 sudu majerin
1 cawan tepung gandum
3 biji telur
Sedikit baking powder
Caranya
1. Masak air dan majerin hingga cair dan sekata
2. Ayak tepung gandum dan baking powder
3. Tuang tepung dalam periuk berisi air dn majerin tadi dan gaul hingga sekata dan biarkan sejuk
4. Tepung dah sejuk boleh masukkan telur sebiji demi sebiji
5. Masukkan dalam piping beg dan terpulang nak guna nozzle jenis mana sekali pun, ikut cara sendiri
6. Paipkan adunan dan tekankan tanduk tepung menggunakan air. Maksudnya hujung jari di basahkan untuk tekan tanduk selepas paipkan adunan
7. Bakar api atas bawah suhu 190' 15 pertama, 180 api atas 15 minit kedua
Inti kastad
Bahan
1. 1/2 cawan susu cair
2. 2 sudu gula kastor
3. 1 sudu tepung jagung
4. 1 sudu tepung kastad
Cara
1. Masak semua bahan di atas dapur dengan api kecil sehingga likat.
Boleh paipkan inti kastad dalam puff, dan ditabur gula icing untuk gaya yang menarik. Ha..mudah kan.
Memang aku akan buat selalu ok sebab dear boleh makan dan anak aku pun semua boleh makan. Syukur derang semua makan je apa yang aku masak.
Nak bagi menarik ada yang letak pewarna, bagi puff tu warna merah macam red velvet, insyallah lain kali nak cuba pula.
Ini puff yang baru keluar oven, yang sejuk dah selamat masuk mulut anak-anak aku. 😃
No comments:
Post a Comment